Son dönemlerde Gelir İdaresi Başkanlığı ve CİMER’e vatandaşlardan şikayet üstüne şikayet gelmeye başladı. Alışverişte aldığınız ürün ne olursa olsun açıkgöz esnaflar, fişi esas gıda maddesi gibi gücenmiş gibi göstererek kesiyor. Böylece, devlete yüzde 10 yerine bir oranında KDV ödeyerek vergi kaçmaya çalışıyor.

CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! Maliye nefes aldırmayacak

Restoran, kafe, eczane, bar, fırında KDV’lerdeki suistimaller gün yüzüne çıktı. Ücret kaçırmak isteyen esnaf, fişi %10 yerine %1 KDV ile kesiyor. Bu Nedenle devleti milyarlarca TL vergi kaybına uğratıyor.

ESNAF KDV HİLESİNE BAŞVURUYOR
Restoranlardan kafelere, oto yıkamacılardan eczanelere, fırıncılardan pastanelere kadar milyonlarca esnaf KDV hilesine başvurmaya başladı. Fişi temel yiyecek maddesi gibi dargın gibi göstererek vergi kaçırıyor.

DEVLET MİLYARLARCA LİRA GELİR KAYBINA UĞRUYOR
Vergi uzmanları kadar konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre; devletin KDV soygunuyla milyarlarca lira kazanç kaybına uğruyor. Maliye, düşük KDV oranıyla operasyon yapanlar için saha denetimlerini artırmış durumda. Yiyecek maddelerinde KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanmasını fırsat haberdar olan uyanık esnaf, yeme içme sektöründe yüzde 10 yerine düşük KDV’den operasyon yapıyor.

CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! Maliye nefes aldırmayacak

AYRICA DEVLETE HASAR AYRICA VERGİSİNİ ÖDEYENLERE HASAR
Mükelleflerin aynı mahiyetteki mahsul teslimine ya da hizmete ilişkin benzer KDV oranını uygulaması gerekiyor. Oran farklılığını istismar eden bir takım açıkgöz esnaflar, ayrica devlete ödenecek vergiyi kaçırıyor ayrica de vergisini içten göstererek ödeyenlerle rekabet eşitliğini bozuyor.

RESTORAN VE ECZANELER HİLEYE BAŞVURANLAR ARASINDA İLK SIRADA
Düşük KDV oranından fiş keserek, devlete vereceği vergiyi yetersiz ödeyenlerin başında restoranlar, kafeler, eczaneler geliyor. Eczanelerde ilaçlar gıda takviyesi gibi gösterilerek yüzde 1’den KDV kesiliyor. Restoran ve kafeler, kahvaltı veya yemek menüsünde, yüzde 10 olan malı, ekmek, et, su, meyve suyu satmış gibi göstererek, perakende fişini yüzde 1’den yazıyor. Oto yıkamacılar dahi araç yıkama hizmetinin KDV’sine yüzde 1 yazarak işi kılıfına uydurmaya başladı. Gece kulüpleri de benzer taktiği uygulamaya başladı.

MALİYE SIKI DENETİMDE BULUNACAK
Maliye Bakanlığı, son dönemde tamamen gelişen KDV istismarını ayrıntılı incelemeye başladı.Düşük KDV oranını istismar eden işletmeler, keza vatandaşın şikâyetlerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlık baskın şeklindeki denetimlerinden bir bir saptandı. Önümüzdeki günlerde KDV hilesine başvuran eczaneler ile özel muayenehanelerinde hizmet karşılığı fiş zeka kesmeyen doktorlara daha sıkı denetleme başlatılacak.

CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! Maliye nefes aldırmayacak

MALİYEDEN YAPAY ZEKALI YENİ POST
Bilhassa doktorlar ve güzellik salonları, yaptıkları hizmet karşılığı fiş ya da fatura kesmeyerek, mülk satmak fiyatı içinde yer alan KDV’yi devlete ödemediği gibi kendisine de ilave gelir sağlıyor. Maliye hazirandan itibaren yeni cins bir pos makinesi kullanılmasını da planlanıyor. Yapay akıl, su, ekmek, et fişi kesildiğinde algoritma Maliye’ye haber verecek.

500 TL’LİK FİŞTE 45 LİRA KAYIP
Mesela, 500 TL’lik bir hesap ödediğiniz kafede önünüze gelen fişte KDV yüzde 1 olarak yazıyorsa, kesilen ödenti 5 TL oluyor. Yüzde 10’dan KDV kesilmesi durumunda ödenecek ödenti 50 TL’yi buluyor. Bu, düşük KDV ile sadece bir faturada devletin 45 TL’lik aidat kaybına uğraması anlamına geliyor.

CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! Maliye nefes aldırmayacak

KDV ORANLARI NE OLMUŞTU?
Mal ve hizmetlere uygulanan KDV yüzde 10 ila 20 arasında değişiyor. Hijyen ürünleri, benzin, tütün, içki ve elektronik cihazlar da KDV yüzde 20. Yiyecek ürünlerinde ise yüzde 1.

YANILTICI EVRAK DÜZENLEYENLERE HAPİS CEZASI VAR
KDV istismarı yapan işletmeler tespit edildikten sonradan vergi incelemesine sevk ediliyor. Yapılan aldatma, 213 sayılı Ücret Yöntem Kanunu’nun 359. maddesine göre ‘kaçakçılık’ suçuna giriyor. Bunu yapanlar, muhteviyatı itibarıyla aldatıcı doküman ve sahte belge kullanımından nedeniyle ücret suçu işlemiş kabul ediliyor. Yasaya tarafından, defter, tescil ve belgeleri tahrif edenler ya da gizleyenler veya muhteviyatı itibarıyla aldatıcı evrak düzenleyip, kullanan hakkında 18 aydan beş yıla değin hapis cezası var. Ödenti uzmanları, vatandaşın alışveriş fişlerine uyarı etmesini, hata gördüklerinde 189 Alo Maliye hattını aramasını veya aidat daireleri ile defterdarlıklara yazılı dilekçe yapmasını öneriyor.

sizlere borsavadisi.com farkıyla sunulmuştur